School: Clochar na Trócaire, Inistíomáin (roll number 16359)

Ennistimon, Co. Clare
An tSiúr Teresita

Seana -Scoileanna
    Bhí a lán seana scoileanna ann fadó.Do bhí sgoil i maghadh (Moy) leath míle ó Leacht Uí Chonchubhair,agus sgoil eile in Inis Diomáin agus a lán áiteanna eile ar fud na tíre.Bhíodar ann sar a dtáinig na sgoileanna náisiúnta amach.Do bhí difríocht mór idir na scoileanna a bhí an fadó agus na scoileanna atá ann anois.Is amuigh fé'n aer do bhíodar uaireannta ach má tháinig lá fliuch b'éigin dóibh dul isteach ins na chabháin a bhí aca.Ni rsaibh aon bhínse nó cathaoireacha aca,ach do bhíodh siad suidhe ar fhóidín agus do bhí fóidín ag gach buachaill a bhí ag dul ar sgoil.Ní raibh aon pheann luaidhe aca nó cóip leabhair ach do bhí slinne aca mar cóip leabhar agus píosa cloiche mar pheann luaidh.Is é Mach Curtain a bhí ag múineadh ins an sgoil.Gach oidhche nuair a bhíodh an sgoil thart ,b'éigin do na buachaillí an múinteóir a thabhairt isteach ina dtighthe .Bhí na scoláirí bochta ana léieanta an t-am sin. Bhíodar níos leigheanta ná na scoláirí atá ann anois.
        1. buildings
    Áine Ní Dhonnchadha