School: Clochar na Trócaire, Inistíomáin (roll number 16359)

Ennistimon, Co. Clare
An tSiúr Teresita

Cruaddhtan (Long -Bhriseadh)
    Tháinig long ón Spáinn a cuireadh amú ins an muir le ceo agus stoirm dar b'ain an Leon.Chuaidh muinntir na Coilte agus Rinn na Spáinneach chun cabhair do thabhairt do lucht na luinge.Thug fuireann na luinge éadaigh ,eórna agus cruineacht dón dream a chuaidh amach dóibh.
    Bhíodar ar feadh coicthigheas ag rotha amach agus isteach nua gur thógadar fiabhras datha ó lucht na luinge agus chailleadar deichneabhar leis.
    An toioteán is mo a bhfuil eolas agam air.An "Sac"Inis Diomain ag saighdiúiri Shasana sa mblian 1920.Rinneadh tuata aa laoid go seacht tighthe agus rugadar fear óg darb'ainm Ó Connaill isteach i lár an lasrach ,cean aca.An tráthnóna chéanna sul a lasadh na tighthe marbhuigheadh na saighdiúirí garsún ó Phríomh Sráid Inis Díomáin dar'b'ainm Ó Linnane.
    Máire Ní Lochlainn
    Séamus Ó Donncadha