School: Dubhlinn (B.), Inis (roll number 4870)

Doolin, Co. Clare
Tadhg Ó Seasnáin

1. Bhí fear óg ann fadó, bhí sé ag teacht abhaile ó chuairt, do rith much tréasna an bhóthair roime agus ceap sé gur mch cheart a bhí ann, do tharainng le'n a bhróg uirthi, ní raibh dada ann acht a sgáth, do tháinig an much roimhe trí h-uaire i ndiaidh a chéile, do tharraing sé gach uair uirthi acht ní raibh aon rud ann acht a sgáth.
    Tháinig éagla air annsan agus ní raibh sé ábalta siubhalach go moll, bhí sé ag iarraidh siubhal cómh fadá lé tigh muinteirdhe, dáirigh féar an thighe amuigh ins sraid é, chuaidh sé amach agus thug sé cuireadh dó teacht isteach, d'innis se an sgeal do fhear an thighe.
    Do chuir féar an thighe fíos ar a dhaoine an fhir óg, thugadhar abhaile an fear óg agus cár cuireadh fíos ar an sagart agus do chuir an sagart an ola dhéideanach ar agus bhí se ana thínn ach níor mhair sé ach seachtmhain.
    Seán Ó Loinsigh
    Baile Salach,