School: Dubhlinn (B.), Inis (roll number 4870)

Doolin, Co. Clare
Tadhg Ó Seasnáin

1. Bí fear i Atha a Bhóthair fado darb ainm Padrach O Halbaigh. Bí sé ag tabairt ualach ó Inis ar chapall agus truachall nuair nach raibh aon trean ag teact go Inis Diómáín. Bí sé ag teact ar lár na h-oidhce an uair seo. Caill sé an eochair as an mageastair agus thuit an roth amac agus bí tonna meadhcain ins an triocall aíge. Ba fear beag é ní raibh sé act cuig troighthe agus cuigh orlaigh. Bí an maigastair leagtha ar an bóthair agus ní raibh fhios aige cad a deanfadh sé. Bhailigh sé cairn maith cloch agus chur sé isteach fé'n truacill iad. Annsan cuaid sé féin isteac agus cur sé a drom suas na coinne agus croch sé an tonna meadcain amac do'n mbóthair. Bhí sé ag cur cloch annsan ós ceann cloch go raibh an cairt ard a d'óithin aige cun an rotair a cur isteach fé. Nárbh láidir an feár é sín.
    ó Eamonn O Concubhair, Baile Bheára
    Ruaidhrí O Concubhair