School: Dubhlinn (B.), Inis (roll number 4870)

Doolin, Co. Clare
Tadhg Ó Seasnáin

1. Sa blian aon mile oct céad seascad sé trí (?) seactú sa ceatair an Áibrean seo caitthe, oidhche a bhí ceo ana tream ann, amac timceall a do a clog duisigh muinntir Sráid na Iasgairí agus cuid maith de'n paroiste timceall le trústar gunnaí mora ní rabhatas ag aoinne cad a bhí suas.
    Mar is doic dobh é an céad rótair a dairig cuid aca riamh. Bhí go maith is ní raibh go olc dor éirig sean bean Iasgairí trí a bhí ins an baile do tugaidís Tomás Mac Mara ar agus ba deoig leis gur ar an bfairrge a bhí an glór agus dein sé siar treasna na pairc gan faitsíos ná uiagneach air má déín riamh bhí an long is breaghtha a connaic riamh caitthe isteac san cladhach tugtar Rian Dubh air. Bhí sí lain le mairneilig agus gunnaí agus go leor rudaí eile a baineann le coga bhí cuig deó ná fearaibh istig ar an cladac agus cuid eile sa long, cuaid Tomás ag cainnt leo agus deinseadar dó gur cuireadar as an bealach (?) mór agus na reabtas aca cé ireabhadar ag dul riamh gur buaileadar an áit seo, nuair briseadh lá annsan bhí a g teact ó gach áit feacaint cad a bhí suas.
    Annsan deineadar a díceall cuní a tabhairt as, táinig loingaí coga i ceann cúpla lá ag iarraid í taraint amac as, act ní raibh aon mait dóbh ann bhí sí caitthe ró fhada isteac, cuaid cuid de'n mairneilig abhaile agus d'fhán an cuidh eile ag tabahirt aire de, go raibh sí briste suas agus na rudaí is fearr a bhí innte curta ar sabhailt acá.
    Is é an ainm a bhí ar an
    Tadhg De Nógla