Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Doolin, Co. Clare
Tadhg Ó Seasnáin

Ar an leathanach seo

1. Sa bliain aón mhile cuigh ceadh ochtmhadh h-ocht d'ionnsuig na Spáinaigh Sasana cun é do gabhail. I lar na h-oide d'eirig stoirm mór do scapad na longa in gach aith.
    Tainig dhá long go dtí Co. an Cláir agus do baidh ceann aca i Rinn na Spainne i Sraidh na Cathar agus tainigh ceann aca isteac i Poll Cnamhain i Dhublinn; do baidh go léir ach amain triur fear deargh.(?)
    Nuair a dairig Sanana e sin d'orduig siad Bhocolamh Mac Fllaunacaidhe iadh do crocadh agus do chroch sé iadh i Cnoc a' Crochaire i Gort a' Claibh agus do cuireadhar iad go leir in uaidh amain in aiche caisleán Dún Mich (?) Phelim.
    Dá bliáin na diaidh sin tainig daoine ó Spainne cun cnámh an prionnsa do tabhairt abaile agus nuair a dosgaileadhar an uaidh niorbh feidhir cnam an prionnsa dfagail mar bhí siadh in uaidh amain agus d'imigeadar abaile.
    Seamus de Longe, Cró na Gort
    Seamus De Longe