Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

Ar an leathanach seo

1. 3) Sa bliain 1588 dionnsuig na Spainaig Sasana agus nuair a bhíodar in-aice Sasana deirig stoirm mór agus do scapadh na luing ón a céile agus tháinig dá cínn aca go Co an Cláir. Do brisead ceann aca ag Rinn na Spáinne inaice le Sráid na Cáithreach agus do bris an ceann eile ar traig Duiblinne agus do bhágad na daoine go léir acht amáin triúr duine deag.
    Nuair dairg na Sasanaigh é sin tugadar órdú do Botholam Mac Flannacain (?) iad do crochad agus do crochad sé íad ar Croc (?) a' Crocaire agus do cuired iad in-aice le Caisleán (?) dein Mac Feidhlim ar aon uaig amáin.
    I gcionn tamall tháínig na Spáinig cun cnaibe an Prionnsa a thabairt abaile leo ach niorbh féidir leo cnáibe an prionnsa a piocadh ó cnáibe eile.
    Aguistín Maoldhomhnaigh
    Baile Uí Choileáin, Co. an Chláir