School: Baile Choitín (B.) (roll number 16109)

Ballycotton, Co. Cork
Liam Ó Rignigh

1. Ní raibh puinn oibhre le deanamh ag ná capail fhádho már ní raibh inneall talmhán ag ná feirmeoirí. Dho romradhar an thalamh lé sáin agus bhaineadh an coirche lé speal. Bhí obhair a doithin aige ar an mbothair már ní raibh aon gluaisthain ann. Bhí truchail fadha in á raibh ná mná agus cuilth bán ortha ag dúl go dthi an aifreann. Chuirthear chapall in a dtig ar a dthughtar 'stabha' Chuiréadh an feirmeoir thuighe eórnan fé mar easair.
    Ainmidhe aná usaidheach iseadh an bho igcomhnuidhe. Núair a bhí sí crostha chuireadh 'bhuairchin' uirthi. Lá lé Seáin. Crocthar 'mughard' idhthig na mbho cún go mbheidh rath ar ná bhuaibh. Cuirthear bho idthig ár á dthugthar sthall Chuireadh an fheirmeoir tuighe eórnan fuithi már easáir. Núair a bhí duiné ag thiomhainth na mbho deireann sé 'habha'.
    Diarmuid de Faoite