School: Baile Choitín (B.) (roll number 16109)

Ballycotton, Co. Cork
Liam Ó Rignigh

1. Iascairí a bheadh formhór na ndaoine a bhí i mBhailechoithin fadó. Bhí báid beagha acu agus ní rabhadar ábhalta dul ach trí mile on mbhaile. Ansan nuair a bhiodar a dul amach ag iascreacht chuireadar na lionta sna báid agus chuadar amach insan bfairrge chaitheadhar lionta insan bfairrge dfhágadar ann ar fead trí h-uaire an cluig. Ansan tharraingeadar na lionta isteach sna baid. Agus ansan thángadar isteach go dti an cuan ar a dtugtar "The Cow". Dialadar na h-eisc leis na mnáibh. Chuaidh na mná ar fuad na tuaithe le cisáinibh 'a diol, Dhein na hiascairí na lionta ina tigtibh fein an tam sin agus anois. Anois ta deic mbaid gluastain i mBhailechoithin agus táid ábalta dul amac fice mile o áit so cun nan n'eisc do breith Chaitheadar "Trul" amac nuair a táid ag
    Liam Ó hAirit