School: Baile Choitín (B.) (roll number 16109)

Ballycotton, Co. Cork
Liam Ó Rignigh

1. Nil puinn eolais le fághail mar geall ar cistí óir i bfolach im Balechoitín fadó. Nil aon sgeul i dtaobh na liosaina ach cheap na daoine aosta go raibh cistí óir i bfolach ins na h-áiteanna só. Bhí eagla ortha, na liosanna do romhar.
    Trí mile on mbaile só bhí fear na chomnuide agus deineadh taibhream do go raibh cistí óir i bfolach san gcearnach. Tá cuma cearnoghach ar piosa talmhan agus sin é an fáth go dtugthar cearnach ar. Cheap sé go bfeacha sé daoine ó Spainn a cuir óir i bfolach nuair a briseadh a long.
    S'innis sé a sgheul do a chompanach agus romhradar poll mor san aith só. An dara oidhche níor shroiseadar aon rud agus romhradar oidche in a diaidh san, agus ní raibh aon cisti óír i bfolach. Deinearar puill annso agus annsud. Dheinearar poll ocht nu naoí
    Dómhnaill Ó Drisceoil
    Micheal Breathnach