Scoil: Baile Choitín (B.) (uimhir rolla 16109)

Ballycotton, Co. Cork
Liam Ó Rignigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Reilig fadó nuair a bhí a dul tar Reilg cheap sé go bfeacha sé sprid agus ruith sé abhaile. Cuireadh fios ar dochtuir agus beigean do fanamhaint sá leabhaid ar fead trí seachtmaine. An oidhche inadhiad sin chuaid a chara do dti an áit, ní raibh aon spridh ann ach feadhghala a seidheadh leis an gaoith.
    Deich bliadhna nu mar sin bhí Eaglais i Seanagharda agus do leaghad é. Tá casain ag dul trithe (an Reilgí) Níl reilg i Seanagarda ro aosta. I gCluain tá dhá Reilig
    Reilig mor breagh. Tá casain ag dul trithe. Cuireadh Naomh Colmain Eaglais ar bun ann fadó. Tá Reilg nua ann anois.
    Domhnaill Ó Drisceoil
    Bean Uí Rignigh