Scoil: Baile Choitín (B.) (uimhir rolla 16109)

Baile Choitín, Co. Chorcaí
Liam Ó Rignigh

1. Níl puinn stair - sheanchais i dtaobh Bailechoitín.
    L. O R.
    * * *
    Rugadh me i mBailecoithin i bparóiste Chluana. Ní raibh acht ocht nu naoí dtighthe beaga i mBailecoithín céad bliadan ó shoin nú mar sin. Íascaire abhí 'na gchomhnuidhe ann. Ni raibh cúartóirí ann annsan mar bhí an baile an bheag.
    Deirthear go raibh naomh dhar bhainm "Cota" 'na chomhnuidhe in oilean atha láim le Bhailecoithin agus sin é an fáth go dtugtar Bailecoitin ar an áit seo. Deireann daoine eile go raibh báid beaga, "Coiti" ann, agus sin é an fáth go dtugtar Bailecoitin air.

Ni raib scoile nú Eaglais annsan mar ní raibh morán daoine ann. Ni raib calad ann. Tagadh na báid beaga i gcuan ar a dtugtar "The Cow"
    Bhí portach inaice Bailecoitin. Fuair na h-iascairi an moin ann agus bhí tighthe inaice lei ac tháinig an t-aoide isteac agus leagadh iad, loiceadh an moin.
    Tá cuigear daoine os cionn 70 bliadan agus tá Geadilg acha,
    Dómhnaill Ó Drisceóil