Scoil: Baile Choitín (B.) (uimhir rolla 16109)

Baile Choitín, Co. Chorcaí
Liam Ó Rignigh

1. San t-sean aimsir bhí fhios ag na daoine nuair a bhí aimsear fluich nó aimsear trim ag teact.
    Nuair a tháinig na caoirig óna cnocaibh agus nuair a chuaidh na h-asail agus na capaill ar thaobh na fothana, nuair a chuir an cat a chúl chun na teine bhí fhios ag na sean-daoine go mbeadh fearthainn ann i gceann tamaill.
    Nuair a bhí na fainleóga ag eitilt go h-iseal agus nuair a tháinig na h-éanlaithe ón bfairrge go dtí an talmhan bhí fhios ag na daoine go mbeadh feartainn ann.
    Nuair a chuaidh an ghrian fé agus dath liath uirthi agus nuair a bhí fáinne mór thímceall na gealaighe, sin comhartha feartainne eile a bhí acu.
    Nuair chonnac na daoine i mBailecoitín Cnocadúin ana chomhgharach
    Tomás Ó Rignigh