School: Baile Choitín (B.) (roll number 16109)

Ballycotton, Co. Cork
Liam Ó Rignigh

1. 'Sé Naomh Colmáin naomh Patrúin an cheanntair seo. Chuir sé eaglais ar bun i gClúain. Níl an eaglais le feiscint anois.
    Deireann na seandaoine gur thóg Naomh Colmáin an túr atá i gCluain in aon oidhche amháin, míle agus ceithre céad bliadhain ó shoin. Go moch ar maidin nuair d'eirig seana-bhean thug sí fé ndeara an túr agus Colmán ar a bhárr ag obair. Ní dúbairt sé "Bail ó Dhia ar an obair". Bhí fearg ar Colmán agus do léim sé go dtí Lorg- áit atá suidte míle ó Chlúain. Deirtear go raibh piast[?] a luirge ar an áit.
    Núair a bíonn na buacaillí ag dul fé láimh Easboig tógann siad an ainm "Colmán". Cuireadh Colmán i gClúain. Is é 24adh lá de Shamhna lá Naomh Colmáin. Ní lá Saoire é.
    Tá tobar beag beannuithe trí míle ó Chluain i lár na páirce. Teigheann daoine ann lá 'le Colmáin.
    Tomás Ó Rignigh