School: Clochar na Trócaire, Ceann tSáile (roll number 4572)

Kinsale, Co. Cork
An tSr. De Pazzi

1. Bíonn Oidhche Shamhna againn an lá deireannach de Dheireadh Foghmhair. Bíonn ana spórt againn an oidhche sin. Bíonn bairghín breac ins gach tigh, agus ittear é i gcóir an t-suipéir. Bíonn fáinne, cipín, ceirt, pónaire, agus méaracán ann. An duine a gheibheann an fáinne 'sé is luatha pósfar. An té a gheibheann an cipín 'sé is luatha caillfear. An duine a gheibheann ceirt ní bheidh sé pósta go deo. An duine a gheibheann an pónaire cómhartha é sin go mbeidh saidhbhreas aige. An cailín a gheibheann méaracán is tailliúir a phósfaidh sí.
    Cuirtear dhá phíosa adhmaid thar a chéile i bhfuirm chroise, agus cuirtear ubhaill agus coinneall ar lasadh ar gach ra mbheann de'n chrois. Castar an chrois go tapaidh tar éis é do chrocadh as
    Máire Ní Dhonnabháin
    Kinsale, Co. Cork