School: An Mhainistir (roll number 13130)

Bun an Churraigh, Co. Mhaigh Eo
(ní thugtar ainm)
The Schools’ Collection, Volume 0086F, Page 05_021

The Schools’ Collection, Volume 0086F, Page 05_021

1. (continued from previous page)
    Bóithre Casáin: Ar na casáin bíonn a lán ciseacha. Treasna ar na draointe bíonn piosaí domhaid agus tugtar ortha sin na ciseacha. Ta sean-bhóthair ag dul ó Caiseal go Mionnáin ar taobh Cnoc Aireac. Ar an tSean-bhothar sin tugadg na daoine marbh chun na cille.
    Nuair a bhiodh na daoine ag dul ar an mbóthar sin rinne siad a sgíste in aiteacha éigin ar an mbóthar sin. Ins na h-áiteacha sin cuireadh cárnán cloch ionnta agus tá "leachtaí" mar ainm ar ceann do na h-áiteanna sin.
    Poll Mhic Anraoi. Gleann beag é seo ata ag sineadh o bharr (cnoc) Cnuic Mám na mBan go dtí anach beag ag bun an chnuic. Bun na bGiodáin ata mar ainm ar an anach sin. Áit dainséara do na coairigh agus na ba an Anach seo mar ta a lán puill ann agus níos measa na sin tá an fraoich ag fás os cionn na puill sa gcaoi nach beidir na puill sin d'fheiceal.
    Ins an gleann sin bhí teach fadó mar tá fóthracha sean-bhotháin le feicéal go fóill. Freisin deirtear go raibh fear ina chomhnaidhe sin gleann sin fadó. deirtear go raivh garrdha aige ann agus ta fothracha na sean-iomarai le feiceal ann.
    Tomás Mac Fionnachtaigh