School: An Mhainistir (roll number 13130)

Bun an Churraigh, Co. Mayo
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0086F, Page 05_019

The Schools’ Collection, Volume 0086F, Page 05_019

chrois fiogaí faoi cuimhdach na tighthe comhnaidhe.
    4. Aoil Brighde freisin tá a lán nósanna ag na daoine í dtaobh Naomh Brighde. Teigheann siad go dtí an doras druidthe agus bíonn punann coirce leobhta. Annsin abruigheann siad "leit isteach Brighid agus na crosanna. Annsin osgluigheann siad an doras agus teigheann gach duine san teach ar a nglúinibh chun onóir a thabhairt do Naomh Brighde.
  2. (1) Bhí Naomh Pádraig ar mullach na Cruaiche lá amháin. Tháinig sgata eanlaith dubha chuige. Cuir siad fearg chómh mór sin air gur chaith sé an clog a bhí leis leo. Nuair a shroich an chlog bun na Cruaiche sgoilteadh ina a dhá leith é.
        1. saints
    Tomás Mac Fionnachtaigh