School: An Mhainistir (roll number 13130)

Bun an Churraigh, Co. Mayo
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0086F, Page 05_020

The Schools’ Collection, Volume 0086F, Page 05_020

1. (continued from previous page)
    2 In diaidh sin tháinig sgata eanacha bána chuige. D'fhan siad leis ar feadh tamaill agus annsin d'imthigh siad uaidh. Nuair a cailleadh Naomh Pádraig ní raibh a fhios ce'n áit a cuirfidh é. Oidhche amhain tháinig brionglóid chuig sagart oidhche amhain. Sé an brionglóid a bhí aige bullán a cuir faoi'n g cairt agus Naomh Pádraig a chur ar an g cárt. Nuair a bheadh sin déanta cead a chinn a thabhairt do'n mbullán imtheacht agus ins an áit a stadfad sé cuirfadh Naomh Pádraig ins an áit sin.
  2. (1) Bhí na tighthe suidhte ar na sleibhte í m bochógaí fadó. Gleannta beaga do b'eadh na bocóigí seo agus bhí siad suidhte ar taobhacha na sleibhte. Tá ceann de na bochoigí seo ar Cnoc Aireach agus ta sean fothracha an bhothain ann fós. Ní raibh na tighthe ar fad bailighthe le cheile mar ta siad anois, ní raibh acht teach annseo agus annsúd ar fud na sleibhte.
    Tomás Mac Fionnachtaigh