Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 04_024

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 04_024

Ar an leathanach seo

1. Ní raibh aon doras ariam ar aon teach i n-Eirinn nó gurbh tháinich Naomh Pádraic. Casadh isteach i dteach é. Dfiafruigh sé a bfataí isthigh go maidin é. Dubhairt muinntir an tigh nach raibh aon rud le n-ithe aige go maidin. Dubhairt Naomh Pádraich gurbh beag an rud a deanach go maidin iad.
    D'éirigh an sean fhear [agus chuaidh] agus chuaidh sé amach sa gcró agus thugh sé isteach laogh. D'eirigh Naomh Pádraig agus rug sé ar an ngeir a bhí sa laogh agus as a rinne sé an céadh coinéal ariamh. Marbhuigh an sean fear an laogh agus chuir sé sios é. Déirigh an sean bhean i na seasam agus thugh sí cupan bainne do naomh. Ní raibh ag na beithidhigh fado acht
    Mairéad Ní Choistealbha
    Sorcha Ní Chonghaile