Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 03_013

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 03_013

Bhí beirt dearbhrathair ann fadó. Bhí duine aca saidhbir agus duine aca bocht. Chuaidh an duine bocht ag iarraid bagúin. Dubhairt sé leis gur bhin é an píosa deirneac aige agus a dul go dti an domhan theas ag saotrú a bheatha. Dimthigh leis annsin agus bhí sé ag siubal no go raibh a chos comh tanaidhe le biorán stoca. Chonnaic sé solas piosa uaidh agus chuaidh sé go dti é. Nuair a cuaid sé isteach chonnaic sé fear ar an doras. Dubairt an fear leis go mbhéadh chuile fhear sa teac ag iaraid an piosa baguin a ceannacht uaidh. Dubairt sé leis gan an piosa baguin a díol gan an muilean beag bhí taog isthigh gan doras a fagailt. Bhí cuile dhuine sa teac ag iarraid é cheannacht
    Uáitéar Ó Gráinne