Scoil: Baile Ard

An Baile Ard, Co. an Chláir
Tomás Ó Floinn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    maith le'n a ndeánfadh sé roinnt iascaireachta. Gídh gur múinteoir sár claisiceach a b'eadh é do caithhfeadh sé an chuid is mó dá chuid ama ag feirmeoireacht ag iascaireacht inionad bheith ag múineadh, go dtí gur cliseadh air ag Pat Hart - cigire ó Chumann Sráid Cill Dara. Baineadh de an currach agus an talamh agus níor fágadh aige ac gáirdín beag de ghlasraí agus prátaí chun é féin agus inghean leas máthara leis do chothúghadh. Iar mbás dó phósadh a inghean leas máthara ag Paddy Moylan - fígeadóir.
    Níor bhaineadh úsáid as an Sgoil ón mbliadhan go bfuair sé bás - 1856. 47 bliadhana a chaith sé ag an múinteoireacht. D'osgluighead é sa bhliadhhan 1862 2 Mí Na Samhain.
        1. foirgnimh