Scoil: Baile Ard

An Baile Ard, Co. an Chláir
Tomás Ó Floinn

Ar an leathanach seo

1. Bliadhain is fichid o shoin d'osgluigheadh an Sgoil Nua i Mbaile Áird. Seacht mbliadhain a bhíodar dá dtógáil toisc easaontas abheith idir an Sagart Paróiste agus an fear ar a raibh cúraim a tógail.
    Tóigeadh an Sean Sgoil ar a raibh díon tuighe agus
    Sa bhliadhan 1809 ag Cumann Sráid Cill Dara daon gnó chun na daoine a iompódh chuig an Protastúntacht. Tóigheadh na fallaí le clocha fairrge agus ar laetheannta taise bíodh an t-uisge ag sileadh síos uatha. Bhí ceithre acra talmhan ag an múintoeir Mr Mulvihil agus do chuirfeadh sé tobac a'fás ar roinnt de agus do dheánfadh sé an tobac do shábháil chun é do chaitheamh dó fhéin. Bhí currach aige cómh
        1. foirgnimh