Scoil: Cuan Dor (uimhir rolla 1272)

Cuan Dor, Co. Chorcaí
Séamus Ó Donnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a crothadh annsan sa bhfairrge. Tugtar Rinn na gCrothóg ar an áít is feárr chun na h-iascaireachta sin i gCuan Dor.
    Sean-nós ag na daoinibh annso is eadh dul ag bailiú báirnigh agus miongán ar Aoine an Céasta. Bíonn rabharta ann an lá úd agus caoi maith chun a mbailithe.
    Iasc beag eile as an coitciantacht is eadh "Cobbler," tá sé cosúil le frog agus an méid céadna ann agus is mór an spóirt a bhaineann an t-aos óg as bheith a dhiarraidh breith air.
    Leasmuigh de Chuan Duir tá bágh Chuan Duir ó Ceann Dúín Deaghda go dtí an Oileán Árd agus tugtar an Made nó Maid air. Deir daoine gurab é an focal "Méid" atá i gceist.
    Tugtar "stáca" (stack) ar an spíce carraige chois fairrge annso e.g. "The Stags," "The Stack of Beans."
    Tá slab in aice na Léime agus bionn na lachain fiadhaine go flúirseach ann i rith an Gheimhridh agus fadó deintí breith ortha le Snare agus b'é an baoite a bhíod aca ná prátaí sáithte isteach sa láthaigh.