Scoil: Cuan Dor (uimhir rolla 1272)

Cuan Dor, Co. Chorcaí
Séamus Ó Donnchadha

1. (III)
    Deirtear gur tháinig long seóíl isteach go Cuan Dor cúpla chéad bliain ó shoin agus go raibh an captaon a bhí innte ag fághail bháis. Do scaoileadh an t-anncaire ar agaidh an bhaile amach agus ins an oidhche tháínig cuid de'n bhfuireann i dtír agus mór sheól lán d'ór aca agus sluaiste aca leis. Thánghadar i dtír sa chéád tráíg lastuaidh de Caisleán Chill Fhionáin agus óscionn an trágha deineadar poll mór agus cuireadar an t-ór ann.
    Chonnacadar duine éigin ag faire ortha agus thugadar roinnt óir do acht gan a bhfaca sé, d'innsint d'aoinne. D'imthigheadar leó annsan mar a thánghadar. Chonnach daoine na fóda bainte (?) san áit agus sar i bhfad bí an scéal i mbéal na ndaoine go raibh ór curtha ann.
    Thánghadar agus dheineadar poll ann agus ag tuitim na h-oidhche chaitheadar na sluaiste uatha agus d'imthigheadar abhaile cun leanúint air lá ar na bháireach. Ar a dteacht dóibh ar maidin bhí na sluaiste briste 'na smidrínibh rómpa. Fuaireadar sluaiste eile agus leanadar ag taoscad go méadhon oidhche, agus um