Scoil: Cuan Dor (uimhir rolla 1272)

Cuan Dor, Co. Chorcaí
Séamus Ó Donnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé ar an gcorcán agus do chuir sé ar an mbórd é agus d'órduig sé dóibh a lámha a chur isteach ann. Níor chuireadar ná níor labhradar acht seo leó amach as an dtigh.
    Tá carraig i bpáirc in aice tighe an t-sagairt agus deirtear go bhfuil rian láimhe ann ó d'imthigh siad thar an chlaidhe.
  2. Oidhche Nodlag a bhí ann bliadhanta ó shoin agus bhí sé ana fhiadhain agus ana dhorcha. Bhí bean ag teacht abhaile ó áit éigin agus b'éigin di dul treasna na trágha. Níor aithin sí an bóthar go rí mhaith mar ní ba gnáth di dul ann agus do chaill sí a slighe agus ní raibh tásc na tuairisc uirthi.
    Níor h-aimsigheadh í acht oidhche amháin ina dhiaidh sin bhí beirt fhear ag dul an t-slighe céadna agus do chonnacadar firín beag ag siubhal rómpa amach.
    Do cheapadar gur cómharsa éigin a bhí ann agus do ritheadar cuige acht níor fhéadadar teacht suas leis. D'fhan sé an fhaid céadna rómpa amach go dtángadar go cros-bhóithrín ag[?] dul isteach sa phortach. Do leanadar é agus i gcionn tamaill tháinig sé suas le roinnt fear bailithe timcheall poill agus chómh luath is a chonnaic an beirt an méid sin seo leó abháile mar bhí a fhios aca gur daoine neamh-saoghalta a bhí ann. Nuair a tháinig