School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Tar-éis mórán cainnte agus argóint a bheith acu do thug Seán dhá phúint déag do ar an mbó.
    Do casadh ceannuightheóír eile ar Seán agus dubhairt sé gur thug sé in iomad ar fad uirthe sé nó seacht púnt an luach san. Do chomáin Seán leis ag comáint an bhuin agus nuair a bhí sé imthighthe tamall mhaith do stop an bó.
    Do thosnuig an talamh ag osguilt agus nuair a bhí sé mór a dhóithin do chuaidh an bó síos tríd agus sar a raibh riain ag an bfear aon nídh a dhéanamh do [?] an talamh cómh tapaidh agus cómh ghreannmhar is a osgail sé.
    Cé thiochfhad suas a' poll eile a osguil ach an fearín beag ó nar cheannuig sé an bó ar dhá phúnt déag ar maidin agus is dócha gur bó draoidheachta ab' eadh í.
    Máire B. Ní Chéilleachair
    Tonn Láin, Co. Chorcaí