Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean bocht ann fadó agus ní raibh ach aon mhac amháin aice. Sé an áit 'na raibh sí féinig 'na cómhnuidhe. Bhí bothán beag thuas acu ar an nGort Sgeadach ag brághaid carraig ar thalamh Dhómhnaill Uí Dheasmhúmhna.
    D'aireocfá an coileach fraoig agus cearca fraoig ar bhínse na carraige gach aon tráthnóna ar an dtaobh theas [?]de'n bhóthán.
    Bhí mac na mná boichte ana-aerach go léír bhí ana aidm séoig ar rinnce agus ar cheól aige.
    Bhí seana-thigh le n-ais istigh a gcúinne páirce an árdáin. Tá cuid de fótraca an seana-thigín le feiscint go dtí an lá atá indiu ann.
    Do bhíodh pucaí dá feiscint i gcomnuidhe ann sa tseana-bhothán agus bhíodh eagla ar cuid de's na daoine dul in-aice leis agus
    Siobhán Ní Chárthaigh
    Na hUláin Thiar, Co. Chorcaí