Scoil: Inis Arcáin, Dún na Séad (uimhir rolla 14065)

Dhá Ghníomh, Co. Chorcaí
Risteárd Mac Carrthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    (4) " Pointe Reamhair " is eadh ainm atá air point i naice " Faidhil Fortláin " ( Batt's Cliff ), mar atá sé ana reamhair.
    (5) "Faidhil Fortláin " is eadh ainm atá faidhil i gcuan Dún na Séád, mar bhí sé ar fear air a tugtar Bat.
    (6) " Seana Bóthair " is eadh ainm atá air páirc i n-aice mo thighe
    (7) " Carraig na Shaggaí is eadh ainm atá air carraig a bhíonn clúdaidhthe le shaggaí i gcomhnuidhe

Tugtar " Coinne ", " Rinn Dubh ", " Faidhil Bheithín ", agus " Carraig Mhóna do aiteanna eile mór thimcheall an oilean
  2. Grinn Scéal
    Lá amháin chuaidh beirt fhear ó Inis Arcáin go dtí Oileán na Draighneagh ag gearradh aitinn. Nuair a bhí sé gearrtha aca, chuaidh síad fé dhéin an bháid arís. Bhí madra-ruadh marbh air an bport, agus cuir aca isteach ins an mbáid é. Nuair a thángadar i dtír in Inis Arcáin, caitheadar an madrea-ruaidh amach ar an dtráigh. Ní thúisce a huail an madra-ruadh an talamh, ná d'imthigh sé leis ar nós na gaoithe. Ceap na fir go raibh sé marbh, ach sé ro ghlic dóibh. Sin é an céad madra-ruadh a thánaig go hInis Arcáin, agus tá madraí-ruadh ann fós.