Scoil: Cathair Samháin

Cathair Samháin, Co. Chiarraí
Seán Ó Séaghdha

1. Fuaireas an sgéal seo ó mo mhathair
    Maire Ní Dhuinn ón Choirrean
    Conus a fuair an fionn Ghlais a ainm. Fádó bhí triúr gaduidhe in a gcómnuidhe ar cnoc atá ar bharra na h-abhann. Lá amhain bhí síad ag fairne ar cailín, do rugadhar uirthi agus thógadar leó go dtí an cnoc na prísuínac í. Bhí cúpla fear na bprísúnaig ann leis. Nuair a bhí na fir ag dul abhaile ón bprísún dúbhairt sí leo ‘Seas ar thaobh na h-abhann amáireacha agus nuair a eídhfhidh sibh an bainne ‘san uisce tar annso agus tabhair mé libh.’
    Tháinig an lá agus do caith sí an bainne isteach ins an abhainn. Nuair do connaich na fir an bainne do cuadar go dtí an chnoc agus thogadar leo an cailín. Sin é an fágh gur fuair an fionn Ghlais a hainm.
    An Fionnghlaise, Co. Chiarraí
    Máire Ní Dhuinn