Scoil: Cathair Samháin

Cathair Samháin, Co. Chiarraí
Seán Ó Séaghdha

1. Seán agus a mhátair.
    Bhí bean ann fadó agus bhí mac aici agus Seán abainm don mac. Bhíodar bocht mar ní raibh aca ach aon bó amháine. Ní raibh a dhoitin féur ag an mbuin agus bhí féur bréag anairde ar an dtigh. Fuair Seán an bó agus cur sé anairde ar an dtigh í. Thigh sí síos tré an tig agus fuair sí bás. Dubhairt Seán iosamhaib i leis an gcabáiste. Tamall na dhíad sin fuair an bean sgían mór agus ghearr sí an bó i bpiosaí beaga agus cur sí piosa inaici gach aon ceann cabáiste. Ar maidean lá na mháireach nuair deirig sí ní raibh aon piosa den fheóil ann. Nuair Thainig na gadhair go leir agus thóghadar an feoil leó.
    Fuaireas an sgéiliní seo ó sean bhean Máire na Feíthr (seaghda) a coninuigheann, spaneáu an coirreán. Tá sé timcheall 70 bliadhain d’aois.
    AT1210: The Cow is Taken to the Roof to Graze
    AT1386: Meat as Food for Cabbage