Scoil: Cuileannach (C.) (uimhir rolla 2708)

Cuileannach Uachtarach, Co. Chiarraí
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. Is mór an difríocht atá tagaithe ar eachtraí na daoine san áit seo anois agus fadó.
    Is mó saghas piseóga a bhíodh aca fadó. Deirtí go mbeadh mí-ádh de gach sórt ar an duine a raghadh cun comhnuidhthe i dtig agus ar an duine a chuirfeadh trosgán i dtig núadh Dé hAoine.
    Deireann daoine an lae indiú, ma bhíonn duine ag sraothartaigh De Céadaoin go mbeadh brón de gach saghas éigean air fead na laetheannta eile san tseachtmhain san. Deirtear nár cheart d'aon duine baine nó ím a tabhairt amach as an dtig ar an céad lá de mí Bealtaine mar na bheadh an rath ar an ím nó ar an mbainne a bheadgh le sparáil aca.

Ainm agus seóladh don té a thug an méid eolasi dom i nGaedilg:- Seamus Ó Cobhthaigh, Ceathrú-na-hAbhann
    Eibhlín Ní Laoghaire
    Seamus Ó Cobhthaigh