Scoil: Cuileannach (C.) (uimhir rolla 2708)

Cuileannach Uachtarach, Co. Chiarraí
Bríd, Bean Uí Chochláin

Tá athrú mór ins an tír seo anois agus a raibh ann fadó. Níor itheadh na daoine acht dó béilí an breicfeásta agus an súipéar. Ar maidin d'ithidís prataí agus bainne ghéar agus gach oidhche dithidís cistí déanta de min buidhe agus dólaidís bainne bláthach.
    Dheinidís obair gach maidin sara ithidís a gcuid bíd. Is minic a bhíonn na sean daoine ag cainnt mar geall air.
    Aon úáir amháin bhí fear agus a bhean 'na chómhnuidhe inaice le tigh Domhnaill Uí Dúighbhaill. Aon maidin amháin bhí fear ag shiubhal an bóthar agus connach sé an bhean bean ag baint prátaí i gcóir a bhreicféasta ag diarr sé uirthi conus a bhí a fear, agus dubhairt si go raibh sé marbh agus sa tigh agus nach mór di prataí d'fhághail a breicféasta.
    Ní raibh acht aon sagas aráin aca "Arán Buidhe" tugtar air. Díolaidís an tím go léir acht amhain um Nodlaig agus um Cháisg.
    Bhíodh an bórd inaice an falla aca. Ní ólaidís braon té ríamh agus ní raibh fhios aca cad é an saghad ruda é nuair a chonnaiceadar é ar dtús. Acht ní mairfheadh na daoine atá ann anois noimeat gan an té agus dá mbeadh ortha bainne ghéar agus prátaí dithe bheadh siad sínte géin gcrón gcionn cúpla lá.
    Deireann na sean daoine gur fear dar b'ainm "Lipron"
    1. táirgí