Scoil: Cuileannach (C.) (uimhir rolla 2708)

Cuileannach Uachtarach, Co. Chiarraí
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. (gan teideal)

Is mór an diofríocht atá idir na daoine anois agus na daoine a bhí ann fadó, fadó ní itheadh na daoine ach trí béilí sa ló mar atá an bhreicfeast an deinéir, agus an suipéir...

Is mór an diofraíocht atá idir na daoine anois agus na daoine a bhí ann fadó, fadó ní itheadh na daione ach trí béilí sa ló mar atá an bhreicfeasta and deinéir agus an suipéir. Roimh an cheád béile fadó, deineadh na daoine a lán oibre cuir i gcás na ba do crúadadh agus bíadh do tabhairt dos na hainmhithe go léir. Droch-bhíadh a bhíodh ag na daoine fadó prátaí agus salann is mó a ithidís ag gach béile agus bainne géar agus bainne bláthach is mó a ólaidís. Ní itheadh na daoine fadó aon feól mar bhí sé ró-dhaor.
    Úaireannta dheinidís arán "arán cruithineachta" agus "arán buidhe" a deineadh as an min bhuidhe is mó a bhíodh aca. Ní raibh aon oighean aca cun an arán do bhácáil ach do bhácalaidís sa "grideal" sé sin rud gan aon clúdach air. Sar a tháinig an té go dtí an ceanntar seo, bainne a nólaidís agus ní raibh aon chupán aca ach mugaí maide.
    Bríghid Ní Chonchubhair
    Ainm agus seóladh don té a thug an méid eolais thúás dom i nGaedhilg: