Scoil: Cuileannach (C.) (uimhir rolla 2708)

Cuileannach Uachtarach, Co. Chiarraí
Bríd, Bean Uí Chochláin

Ar an leathanach seo

1. Fadó ní raibh na tighthe in Éirinn mar atá siad indiu. Indiu tá na tighthe go léir déanta de clochaibh, ach fadó níor chuireadh aon chloch in-aonchor ins na tigthibh. Bhíodh na tighthe déanta de "lathach buidhe" agus "tuighe". Dheineadh an "lathach buidhe" agus an "tuighe" do mheasgadh le na chéile, agus is leis an lathach agus an "tuighe" san a dheineadh gach chuid den tigh. Ní bhíodh aon fuinneóig ins na tighthibh san ach bhíodh poll beag ins an "bhfalla féidín" mar a tugtar ortha, agus bhíodh an poll san mar fuinneóig acha. Doras déanta de slathaibh a bhíodh acha. "Sgrúpán" a tugtaí mar ainm ar an doras san. Poll i ndíon an tighe a bhíodh acha mar séimmré. Bhíodh aon sheómra beag acha ins na tighthibh san. Bhíodh na tighthibh san ibhfadh níos truime ná na tighthe slinne atá ann an lá indiu.
    Síle Ní Chonchubhair
    Ainm agus seóladh an té a thug an méid eolais thuas i nGaédilg dom:-