School: Braighde (roll number 11343)

Na Braighde, Co. Chiarraí
Máire C. Ní Chonchobhair

1. (continued from previous page)
    an lá sin ní beadh aon rath aige. Deirtear gur marbhuigeach duine anso bó an lá crosta agus nuair a chuaidh sé san cró do bhí an gamhain a bhfeárr a bhí aige mairbh.

Pádraig Ó Muircheartaigh
    ó Séan Ó Muircheartiag,
    Braighde,
    Gleann Cárthaig
  2. Ta plius mór leas toir de Bealach Béama agus tá cloch mór leas muigh de agus Carraigh an Aifreann a glaodhtar air. Is air an Carraig sin a leigheach an Sagart an Aifreann in aimsear Criomwell. Nil fhíos agam cé hé an Sagart a thaghach ann ach níl aon amras orm, is minic a dhealuigh sé go dtí Carraigh an Aifreann treasna na sleibhte ón tSnim no áit eigin eile. Tá mórán comhartha beannuighe le feiscint ann fós agus tá súil agam go bhfuil a bfad níos mó díobh urtha fe cloca mór thimcheall na pluisa. Is dócha ná raibh aon sagart eile níos giorradh na Neidín. Sin e an cuas a dtagac sé go Bealach Beama cun beith idir Gleann Carraigh agus teapall nua.
    1. am
    Brigid Ní Muirceartaig