Scoil: Braighde (uimhir rolla 11343)

Bridia, Co. Kerry
Máire C. Ní Chonchobhair

Ar an leathanach seo

1. Droutimhacín ainm an áit a táimse ina chomhnuidhe sé a ainm ó thigh a bhí ar an drom fadó. Do bhí cúipéar i na chómhnuidhe i drigh in aice leis an droichead dá raibh ainm Seán O Breanain. An Cuipéar agus a bhean agus mach agus ingean an líontighe a bhí ann. Dimtigh an ingean go America agus bhíod sé a thabhairt a lan airgead a bhaile. Tá fothrach eile san feirm fotrach liam glaodtar air, mar liam a bainm don fear a bhí in comnuidhe ann. Tá [?] locha ann loch uaine agus locanna. Do cuaidh cailín isteach ann ag snámh darbh ainm dí Uaine agus do báthfadh dí agus ius ón cailín sin a glaodhtar an loch sin. Do theicead a lan daoine go Amerioca fadó o mo áit.
      1. people by social grouping
    Dromteewakeen, Co. Kerry
    Pádraig Ó Muircheartaigh
    Seán Ó Muircheartaigh
    60
    Bridia, Co. Kerry
  2. Bhí moran bacaca ar an mbothair suas le fiche bliadhain ó thoin ach ní féidir iad d'eiscint in aon cor anois ach go hanamh. Bhí aon bacac amháin ann darbh ainm Diarmuid Ó Conncubhar agus bhi m'athair ana ceannuil ar fad ar agus is minic a