Scoil: Seana-Caiseal (uimhir rolla 16745)

Seanchaiseal, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Fhoghludha

1. An Bhean Draoideactach
    Bhí bean ann fadó agus ní raibh ach mac amháin agus aon bhó amháin aici. Lá amháin insan samhradh prioc na flína an bhó agus chuaidh sí ag guideal agus chuaidh sí isteach i céibh. Lean Seanach Seumas an bhó. Bhí bean istigh sa céibh. Do leig sí an bhí amach ach coining sí Seán istigh. Bhí a mháthair ag gol ná raibh Seán ag teacht. Lá amháin chuaidh bean draoideachta isteach agus d’iarr sí de a mháthair. Cad é an taomh go raibh sí ag gol. Dubhairt sí gur lean sé an bhó agus gur chuaidh sí isteach i gcéibh agus cuaidh Seán isteach in a diaidh ach tháinig an bhó amach ach níor tháinig Seán. Cuaidh an bhean draoideactach go dtí doras an chéibh agus dubhairt sí leis an bhean a bhí istigh an doras d’oscailt agus Seanach Seumas do leigint amach ach níor oscail sí nó níor leig sí Seán amach mar dubhairt sí ná raibh aon cláim ag an mnaoi amuigh air…
      1. filíocht
    Mairead Ní Sheaghdha