Scoil: Seana-Caiseal (uimhir rolla 16745)

Seanchaiseal, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Fhoghludha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    rud ceudna an t-arna h-uair agus sa deire dubairt an bhean amuig an doras d'oscailt no oscaileócadh sí féin é. Annsan dubairt an bhean istig. Cé tú féin agus dubairt an bean amuig gur ingean rí i do shín síos taobh leis agus dubhairt an bhean istig arís má inghean rí thú do shín síos taobh leis. Cá bhfuil na fainní óir do bheadh ar do mhearanna agus an lasa leacan a bheadh ar t-éadan. Dubairt an bhean amuig dá mbeadh sí le seact bliana fé uisce réidg leach gan eadach fuithi ná taobh leí agus go mbeids san imthigte. Dubairt an bhean istig annsan má tabarfaid sí seacht bairille de airgead raolach gur leigfead sí Séan amach do geall sí go dtabarfadh sí é. Do leig sí Séan amach agus thug sí é abhaile go dtí a mháthair.
      1. filíocht
    Mairead Ní Sheaghdha