Scoil: Seana-Caiseal (uimhir rolla 16745)

Seanchaiseal, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Fhoghludha

1. Scéal an Leasa
    Bhí fear ann fadó agus cuaidh sé isteach sa lios. Bhí sé ag rómhar cun prátaí a cur. Tháinig an óig bhean amach agus í ag fuagháil agus dubhairt sí "Óig fhir cailce ag rómhar is ag grafann agus ní hé an té a chuireann a bhaineann." Dubhairt an fear léi " Óig bhean vailce a fhuaghann is a gearrann ní bheir cómh olch led labhairt. "Thóg sí le clabhait a dá láimh air phluc. D'éirig a phluc amach agus níor fhéad sé a thuille a deuamh leis.
    Tomás Ó conchubhair. Ladhrain ainm agus seoladh an duine a thug an sceul dom, Máire Bean Uí Tailliúra Ladhrain
    a h-aois 80 bliain.
    Tomás Ó Conchúbhair