Scoil: Seana-Caiseal (uimhir rolla 16745)

Seanchaiseal, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Fhoghludha

Ar an leathanach seo

1. Bhí garsún ann fadó agus bhí leas mháthair aige. Ní raibh sí ró mhaith dhó. Nuair a bhí sí a meilt an coirce cuiread sí leanbhí féin ar lámha féin mbró agus ní dheineadh sí aon nídh leo ach nuair a chuireadh sí leas mhac ar lámh fé'n mbró do lúigeadh sí ar a láimh leis an mbró agus deireadh sé leis a leas mháthair. Theidheadh mo mháthair í féin le na gnó gach aon mháidean agus cheapadh an leas-mháthair gur ag magach fuithí a bhíodh sé. Bhí líon ós a cionn anáirde agus thógadh sí anuas punann de gach aon mhaidean chuireadh sí sa tine é agus theidheadh sí í féin leis.
    Chuaidh gamhain amú uatha agus dúbhairt an tathair leis dul ar lorg a gamhna agus dóigh agus an dóigh cuardach. Chuaidh sé anáirde ar thaobh an tíghe agus thosnaigh sé ar é reabadh anuas. Chonnaic a athair é agus d'fhiafraigh sé de cad a bhí aige 'a dhéanamh. Dubhairt sé leis pé am go raibh fóigh bhíodh sé an-dóigh.
    Aon oidhche amháin dubhairt sé. "Is truaigh gan mo chosa nighte agam
    Eibhlín Bean Uí Scolaighe