School: Tulca (roll number 1396)

Na Tulacha, Co. Chiarraí
Mícheál Ó Dálaigh

1. (continued from previous page)
    Drochghoile: - Phiocaidís crabaí (?) glasa agus chuiridís isteach i gcrúiscín mór iad agus bláthach measctha leo. Chuiridís fén gcré an crúiscín go ceann coicthíse agus thógaidís amach é agus óladh siad an bhláthach agus pé súghlach a thagadh as na crabaí trí uaire sa ló.
    Ní raibh puinn trácht ar dhochtúiríbh an uair sin, acht bhí fear darbh ainm Ó Loingsigh i nGleann Garbh suas le ceithre fichid blian ó shoin, fear nár chaith puinn dá shaoghal ar scoil agus chuige sin théidheadh na daoine breoite ó Bhunán ar lorg leigheasanna. An fear céadna a thug leigheas na gcrabaí d'fhear a bhí ina chómhnuidhe annso. Bhí sé go dona in aois a dhachad blian agus pé maitheas d'imir an leigheas air bhí sláinte an bhradáin aige as san amach.
    Slaghdán: - 'S é an leigheas a bhí ag na seandaoine ná leamhnacht a bheiriúghadh agus piobar a gus goblach ime a chur tríd agus an deoch d'ól tréis dul isteach sa leabaidh.
    Ó Phádraig Ó Súilleabháin (aois 65 bl.), fear an phoist, Milíní, Bunán.
      1. cleachtas an leighis