Scoil: Cromán (C.) (uimhir rolla 12821)

An Cromán, Co. Chiarraí
Caitlín Bean Uí Shiodhacáin

1. An Árstéidin Marbh
    Bhí árstéidin i nGlencár fadó. Aon oidhthe amháin bhí sé ana bhreóite agus fuair sé bás. Gach aon oidhche do bhíodh sgata buachaillí ag teacht abhaile ó’n dtig a bhíodh rínnce ar siúbhal fadó, agus gach aon oidhche ó’n oidhche a fuair an árstéidin bás do bhíodh fear ag dul an bóthar agus é istig sa cairt agus capall dubh aige. Gach oidhche biodh eagla ar na buachaillí ach tar éis tamall do bhí aithne aca air. Dúbhairt siad gur b’é an t-árstéidin a fuar bás agus go raibh sé ag déanamh a phurgeóireacht mar sin. Annsan chuaidh na buachaillí go dtí an sagart parróiste agus dúbhairt sé an céud oidhche eile a bheadh sé ós gcóir amach agus dúbhairt an sagart le buachaill amháin. E dul go dtí an cairt agus a lámh a chur ar na h-éadaighe a bhí ar an áristéidin. Do dhéin an buachaill an gnímh sin agus nuair a dhéin sé é do dhóitheadh a lámh san aer. Annsan dúbhairt na daoine go léir go raibh sé ag déanamh a phurgadeóireacht mar sin.
    Bríd Ní Chárthaigh. Cromán Iochtar. Cill-Orglain
    Fuaireas an sgéul so ó;- Dómhnaill Mac Cárthaigh. Cromán Iochtar