Scoil: Ráth Mhór (B.) (uimhir rolla 16987)

An Ráth Mhór, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Núair a bhí an Muirthéacht san bhFrainnch i ndeire na h-ochtmhadh aoise déug bhí mainistir ag na Cistericans i ndeischirt na Frainnche.
    Chuireadh dlíghe i bhfeidhim ag chur fhíachaibh ar gach sagart agus bráthar an tír d'fágaint i gcheann cúpla mhí. B'éigin dos na Cistercians an tír d'fágaint leis. Fúairedar áit chómhnuidhthe i ndeischirt Shasana is d'fanadar ann ar feadh tamaill. Bhíodar ar tí dul go dtí Ameriochá ach ar shroisint Shasana dóibh fúaireadar estáit ó dhuine úasail i Dorsetshire.
    D'fanadar annsan go dtí tar éis catha Waterloo. Tháinigh Ríaghaltas a bhí i bfádbhar an Eaglais Caitilichidhe. Cúalaidh na Manaig i Shasana go raibh Cnoch Mellarí mBrittany le ndíol agus do ceannuigheadar é. Cuir Ríaghaltas na Frainnche long go spesíalta go Shasana cun iad a bhreith abhaile. I dtosach na naomhadh aoise déug a beadh é seo.
    D'fanadar sochair annsan ar feadh
    1. am