Scoil: Ráth Mhór (B.) (uimhir rolla 16987)

An Ráth Mhór, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. I gcómhnúidhe ar an gcéad lá de Mhí Bhealthaine bhí sé mar nós ag na daoíne gan sméaróid ó'n dteine, a thabhairt d'aón cómharsain mar deirtí do dtógfaí an duine sin, ím na blíadhna úatha. Do tháinig cómharsa isteach i dtig áirighthe lá Bhealthaine amháin, agus do thóg sí sméaróid o'n dteine. Connaich fear an tíghe í, is bhí fhios aige cad a bí le deúnamh aici agus ní raibh fhios aige cad a dheanfadh sé. Glaódh sí ar mhnaoí an tíghe agus d'fíafruig sí di cad a deanfadh sé. "Mhaire" ar sise "bhí iongnadh orm cionnus nár fheádfainn an t-im do dheúnamh agus anois is é sin an cúis. Ó tá slighe agam chun deire a cuir le'n a h-obair.
    Amac an
    Bernárd Ó h-Annluain