Scoil: Castlerock N.S. (uimhir rolla 13242)

Droim Mártain, Co. Shligigh
Frank Haran

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ag dul thart ag bailiughadh airgid teaghlaigh ag Cill Alaidh timcheall céád go leith bliadhain ó shoin. Chuaidh sé isteach i dteach in-a raibh sean bhaitreabhach agus a mac. Ní raibh an tairgead aca agus chait sé amach ar an mbóthar iad. Fuair an tsean-bhean bás le ocras agus d'imthigh an mac as an tí agus chuaidh sé isteach in arm na Frainnce.
    Nuair a tháinig na Franncaigh go h-Éirinn sa mbliadhain 1798 tháinig síád i dtír í gCill Alaidh. Chuaidh an marcshluagh súas an chathair agus bhí na daoine uilig amuigh ag faire ortha.
    Dionntuig fear amháin a chapall agus chuaidh sé chuig fear a bhí in-a sheasamh ag a dhoras fhéin . Loisg sé piléar leis agus rinne sé staic dhe
    Tomás Ó Cearbhall
    Leitir Brón, Co. Shligigh