Scoil: Castlerock N.S. (uimhir rolla 13242)

Droim Mártain, Co. Shligigh
Frank Haran

1. An Dreoilín
    Rinne an dreoilín seo a nead i Márta an Earraigh. Rug sí ocht n-uibheacha déag agus chuir sí ghor nhaoí lá ortha. Tháinig ocht sicíní déag amach. Aimsear dointeanta a bhí ann agus bhí an dreoilín bocht marb mórán ag iarraidh biadh a sholáthar don chlainn. Chuaidh sí chuig an gcor-éisg ag iarraidh airgid gaimbín agus fuair sí dhá sgilling.
    Chuaidh sí abhaile agus cheannuigh sí go leór beatha leis an airgead i gcoinn sé mí tháinig an chór-éisg i gcoinnibh an airgid, bhí an chlann go léir ag bualadh coirce i stór. Sheas sé ag an doras ar feadh i bhfad agus phiocadh sé suas cor. Ghrán anois is arís agus bhí sé ag dearcadh go géar ar na dreoilíní ach níor fhéad sé aithint idir an t-óg is an sean. Chuaidh sé arais abhaile go brónach. Ar sise leis an ngandal “níl fhios agam cé acu den chlainn go léir a dtug mé an t-airgead dhó. Ní dheacha mé in am nuair a bhí an chlann óg agus b’fhurast aithint eadtorra.” “Gabh arais arís” ars an gandal
    Tomás Ó Cearbhall
    Leitir Brón, Co. Shligigh