Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag faire ar an leinbh igcomhnuidhe acht bhí an mháthair ag faire air leis. Bhí bó tinn ag an mhnaoí agus bhí sí ag tubhairt aire dí agus bé sin seans ag na daoine maithe agus thógafar an leanbh. Ghuid siad an leanbh agus chuir siad leanbh eile na ionad. Nuair a thainig an bheanisteach conaic sí an leanbh eile sa cliabhán agus thosnuig sí ag gol.
    Ní raibh fhios aice cad a deinfeadh sí nuair cé thiocfadh isteach cuichí acht an sgolaíre bocht. Dubhairt sé léí an Tlú do chur sa teine agus nuair a bheadh sé dearg ainm a leinbh a glaodhac trí uaire. Do dhein agus dimthig sí amach agus nuair a tháinig sí isteach, bhí a leanbh féin sa cliabhán aice. Dubhairt an leanbh go ndubhairt na daoine maithe gan dul amach arís gan an Tlú a cur treasna air féin.
    Maighréad Ní Dúbhda
    Na Gleannta Thuaidh, Co. Chiarraí