Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    nuair bhíonn an ceannuidhe ag díol as na beithidhígh tugann an fear a dhíol iad "luck penny" don bhfear a cheannaigh iad. Nuair bhíonn na daoine ag déanamh margadh ar an aonach deireann an ceannuidhe throm do lámh agus bualann sé an lámh eile agus deireann an ceanuidhe, "bhfuil sé na margadh".
    Tugann gach éinne sgilling nó flórín as gach beithíoch, réal as gach caoire agus sgilling as gach muic. tugtar na beithígh go dtín an traén agus cuirtear na muca agus na caoraigh isteach sa lorraí. Bionn bean ag geata páirce an aonaigh, agus tugann gach éinne a bhíonn beighigh acu dhá phingin an ceann don bhean chun dul isteach i bpáirc an aonaigh. Fadó, nuair a bhidis ag teacht
        1. trádáil
    Diarmuid Ua Gráinne