Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí Ghabha ag maireachtaint i bParóiste Mártain uair. Tadhg ab ainm do agus Tadhg dob aonm da mhac, agus Tadhg dob ainm dá athair agus Tadhg dob ainm dá Phríntiseach.
    Bhí an ceathrar ag maireachtaint i dteannta a chéile agus bean a tíghe. Lá amháin nuair a bhíodar ana gnóthach do tháinig fear go dtí an chéardtain agus é ag marcuigheacht ar chapall bhán. Níor d'ainthig aoinne aca an fear. Do labhair sé agus dúbhairt leó cruidhte do chuir fén gcapall san do go tapaidh.
    Dúbhairt Tadhg bé sin fear a tíghe go raibh in iomarc lé déanamh aca indiu, ná fhéadfaidís na cruidhte do chuir fén gcapall do Anns do labhair an fear agus dúbhairt. "Chuir na cruidhte
    Mícheál Mac Gearailt