School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

Bhí beirt deirfiúracha ann fadó agus do bhíodar ag maireachtáil i dteannta a chéile...

Bhí beirt deirfiuracha ann fadó agus do bhíodar ag maireachaint i dteannta a chéile agus do bhuail chúca isteach scoláire bocht. Do loirg sé lóistín na h-oidhche. Dúbharadar leis go bfhaigheadh sé, cé go rabhadar eaglach é thabhairt do. Insan cúinne a cuireadh ina chodladh é. Nuair ba am leó é bheith ina chodladh d'eirig duine acu agus thug sí aníos cearc agus cuir ag beiriúghadh í. "N'fheadar", arsa duine dos na drithféaracha "an bfhuil sé na codladh". "Tá an duine bocht na chodladh" arsan an drifiúr eile, "ná cloiseann tú ag sranntarnaigh é, tá sé cortha". "Dhera muise," arsa duine dos na cailíní "dá mbeadh fhios aige Eoghan gur againne bhí an chearc chaithfimís teicheadh as an nduthaig agus dá mbeadh fhios ag an ngarsún seo is amhlaidh a hinnseóchadh sé do é. Ach is á hithe is fearr, mar chothuig sé í lé cruithneacht dearg agus lé fíor uisge." Nuair a d'eirigh an garsún ar maidin fuair sé a bhricfeast
      1. filíocht